Boikon ontvangt VIA subsidie voor nieuwe ontwikkelingen ten behoeve van industrialisatie van thermoplastisch composiet.

26-6-2017

Boikon B.V. ontvangt subsidie voor nieuwe ontwikkelingen richting de industrialisatie van de productie van het hoogwaardige thermoplastische composiet. De subsidie wordt toegewezen door Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) met behulp van de VIA-subsidieregeling. VIA stimuleert innovatie en economische ontwikkeling in het midden– en kleinbedrijf.

Aerospace investeert in thermoplastische composiet

Om uitstoot van broeikasgassen te verminderen investeert de luchtvaartindustrie in het produceren van lichtere vliegtuigonderdelen met behulp van thermoplastisch composiet. Er is specifiek vraag naar thermoplastisch composiet vanwege haar lage carbon footprint en de automatiseringsmogelijkheden.

Een nieuwe ontwikkeling in de thermoplastisch composiet is het toepassen van uni-directional tapes (UD tapes). Een ononderbroken koolstofvezel tape geïmpregneerd met thermoplastisch hars. UD-tape maakt het mogelijk om op efficiënte wijze vliegtuigonderdelen te fabriceren met minimaal gebruik van materiaal door te variëren in opbouwstrategieën en -diktes.

Verdrievoudigen van thermoplastische composiet productie

Boikon ontwikkelde een automatische tape laying machine (Falko ATL) die thermoplastische composiet laminaten (halffabricaten) produceert uit UD tape. Deze laminaten worden vervolgens geconsolideerd en verwerkt tot vliegtuigonderdelen.

De huidige machine verwerkt 50 mm brede tapes en is voorzien van een on-the-fly snijsysteem met AngularCut. De AngularCut technologie maakt het mogelijk om UD tape onder hoeken van 0°, 45° en -45° af te snijden, zodat materiaalverbruik wordt gereduceerd.

Voor de industrialisering van automated tape laying dient de output minimaal verdrievoudigd te worden. De huidige machine wordt deels als basis gebruikt voor een nieuw prototype die het mogelijk maakt om 150 mm brede tapes te verwerken voor een hogere productie.

Hogere output en verificatie voor industrialisering

Om het tape laying concept te industrialiseren ontwikkelt Boikon met behulp van de VIA-subsidie een nieuw prototype tape laying head met verificatiesysteem. Het behalen van een hogere output in combinatie met het verifiëren van het productieproces is een grote stap richting industrialisatie.Deel dit bericht


False