Dankzij Demcon TSST gaan de aluminium profielen van BOIKON de hele wereld over

“Als je er bent, ik zit in het nieuwe gebouw aan de overkant. Grij ze begane grond, wit daarboven? Ehh… ik geloof het wel, maar laat me even controleren.” Aan de telefoon wordt al meteen duidelijk dat Demcon goed in de lift zit, met een kantoorpand dat zo nagelnieuw is dat purchase manager Rudi Munster (56) het zelf nog amper goed heeft kunnen bekijken. “Zo vaak kom ik hier niet”, verduidelij kt hij even later bij het koffiezetapparaat. “Mij n werkzaamheden bevinden zich vooral aan de andere kant van de straat, waar de werkplaats is gevestigd.” 

We zijn in Enschede, op een bedrijventerrein ingeklemd tussen de campus van de Universiteit Twente aan de ene kant en de Grolsch Veste aan de andere. Bij Twente Solid State Technologie (TSST) - in 2018 overgenomen door het grotere Demcon - wordt op een heel ander gebied aan topsport gedaan: het bedrijf bouwt voor universitaire onderzoekscentra apparatuur voor atoomlaagdepositie. Rudi legt uit hoe het bedrijf, zoals zo velen hier op het park, het idee is van een aantal hoogleraren. “Iemand heeft een idee, en als dat idee aanslaat, krijgt men hier de ruimte om als het ware een spin-offbedrijf op te richten. In dit geval ging het om een systeem dat een heel diep vacuüm genereert en waarmee een brandschone, onvervuilde kamer wordt gecreëerd. Ideaal voor onderzoek naar nanotechnologie en om laagjes op te dampen. Ja, zeg het maar als het te technisch wordt, hoor!”

Van collegezaal naar corporate

Technisch is het verhaal zeker, maar ook indrukwekkend. Hoewel TSST nog steeds nauw verbonden is aan de Universiteit Twente, levert het bedrijf inmiddels aan onderzoekscentra over de hele wereld, van de Benelux tot ver in Azië. We maken een proefopstelling hier op de werkvloer, zodat we weten dat alles precies werkt zoals het moet, en daarna installeren we die op dezelfde manier bij de klant.”

BOIKON is als leverancier met ze meegegroeid, legt de geboren Tukker uit. “In een vorig leven, toen we nog kleinschaliger - zeg maar haast hobbymatig - bezig waren, waren we op zoek naar extrusieprofielen. BOIKON viel op tussen alle leveranciers omdat zij precies de juiste hoekverbinders konden aanleveren, waarbij we weinig zelf  hoefden te boren. De eerste paar jaar hebben we alleen losse componenten afgenomen, maar op een gegeven moment begon het toch een bewerkelijk klusje te worden. Toen heb ik naar Leek gebeld en gevraagd: kunnen jullie ook samenstellingen bouwen voor ons? Hun antwoord: ‘ja natuurlijk, dat doen we iedere dag!’ En of ze ook namens ons bij andere leveranciers materiaal konden inkopen? Ook dat was geen enkel probleem. Sindsdien nemen we min of meer een totaalpakket bij BOIKON af. Een stukje ontzorging, ja.”

Laserscherp 

De ingenieurs van BOIKON staan tegenwoordig dan ook aardig op eigen benen, legt Rudi uit. “Zij bestellen zelf standaardcomponenten - plankartikelen, zeggen we  altijd - uit het buitenland en pakken dan de TSST-tekeningen erbij. Nou, dan maken ze de boel precies op maat en monteren ze het in ons systeem. Laatst nog, een universiteit in Denemarken, die wilde een afwijkend formaat. De meeste frames zijn, wat zal het zijn, 1 meter 70 hoog - maar hier moest je echt onderdoor kunnen lopen. Nou, dan regelen ze dat.” Ook de veiligheid blijft een belangrijk aspect, zeker wanneer er lasers aan te pas komen. “Bijna al onze systemen worden door BOIKON voorzien van afgesloten vensters, zodat niemand in een moment van onnadenkendheid in aanraking komt met een laserstraal.”

Boven alles, benadrukt Rudi, denkt BOIKON gewoon heel goed met TSST mee. “Soms hebben we niets meer dan een schetsmatig plan, en dan kijken ze over onze schouders mee welke materialen we daar het beste voor kunnen gebruiken. We kunnen wel elke keer proberen het wiel opnieuw uit te vinden, maar dat heeft niet zo veel zin als zij het allemaal al weten. Siebo Beukema is hier ook wel eens langs geweest voor een rondleiding. Dat stel ik altijd wel op prijs bij leveranciers, dat ze hun best doen om de klant te begrijpen.” Hij valt even stil. “Eerlijk gezegd: ik ben zelf nog nooit bij BOIKON geweest. Tijdgebrek, capaciteitsgebrek. Misschien moet ik ook maar eens een keertje naar Leek afreizen voor een kijkje in de keuken. Eens zien of ze in andere opzichten nog meer meerwaarde kunnen bieden.”