Rust, reinheid en robots

Slimme automatisering als medicijn tegen de dagelijkse hectiek

Bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht worden elke dag de grenzen verlegd. Zorg en verpleging gaat er hand in hand met revolutionair onderzoek en grootschalige uitdagingen – termen die óók bij de dames en heren van BOIKON de harten sneller doen kloppen. Vandaar ook dat we zo trots zijn op onze nieuwste realisatie: een geautomatiseerde Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) die zijn weerga niet kent in Europa. Uniek in de medische sector en een mooie kans om de afdeling echt op voorsprong te zetten. Hoe? Jeroen de Geus, Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen bij het UMC Utrecht, vertelt ons er meer over.

Toe aan vernieuwing
38 jaar geleden begon Jeroen de Geus zijn carrière op de CSA in de Domstad. Toen werkte hij nog als sterilisatieassistent, tussen de talloze medische instrumenten die er op een dag de revue passeren. Hij kent het reilen en zeilen op de afdeling, maar ook de pijnpunten waren hem niet onbekend. Jeroen: “De afdeling was aan vernieuwing toe. We hadden veel last van storingen, incompatibele systemen of onleverbare cruciale onderdelen. Het is heel lastig om aan alle voorschriften te voldoen in een verouderde omgeving.”

“Een manager met een logistieke achtergrond zag bovendien dat er heel veel loopbewegingen waren. Medewerkers liepen van de wasmachine naar de opdektafel en moesten dan weer via de inpaktafel naar de sterilisator. Hij vroeg zich af of dat niet slimmer, geautomatiseerd, kon. We hebben camera’s opgehangen om de situatie goed in kaart te brengen en op den duur kwam BOIKON bij ons in beeld.” Daarmee begon een uniek proces waarbij de twee partijen zich gezamenlijk bogen over de grootste vraagstukken èn de kleinste details, van inrichting tot IT.

Gebruik van robots
Vandaag de dag is de CSA in Utrecht onherkenbaar ten opzichte van de eerdere situatie. Veel looproutes zijn vervangen door autonoom rijdende robots, die probleemloos hun weg langs alle procesfases weten te vinden en naadloos geïntegreerd zijn met de vernieuwde workflow. Jeroen: “The good to the man krijgen, dat moest slim aangepakt worden. We hebben nu meerdere Automatic Intelligence Vehicles (AIV) rondrijden die instrumenten via een in de werktafels ingebouwde lift omhoog brengen en zo weer ophalen en verder brengen naar het volgende procesonderdeel. Zo garanderen we ook een hele ergonomische werkomgeving voor onze medewerkers.”

Op het eerste gezicht klinkt het allemaal erg simpel, maar, zegt Jeroen: “Er zit enorm veel data en techniek achter dit systeem. Naast de techniek die BOIKON heeft toegevoegd moesten er ook ontzettend veel koppelingen worden gemaakt met het bestaande systeem in ons ziekenhuis. We hebben zes prioriteringen toegevoegd aan de zes die er al waren. Daardoor zijn we nu in staat om met onze nieuwe bufferkast (een soort geautomatiseerd magazijn) duidelijk voorrang te geven aan instrumentarium dat eerst moet. Je haalt de pieken eruit, en de willekeur van het menselijke aspect. Dat is ontzettend inventief.”

En nu?
Na een bouwperiode van een jaar en een tijdelijke CSA bestaande uit 58 containers die net buiten het ziekenhuis werd opgetuigd, kan Jeroen nu alleen maar trots zijn: “Je neemt een bepaald risico. Van tevoren konden we niet weten hoe dit allemaal uit zou pakken. We hebben samen met onze medewerkers bij BOIKON om de tafel gezeten en nu we alles hier in gebruik nemen wordt de nieuwe werkwijze langzaamaan natuurlijk voor iedereen. Het kwaliteitsdenken staat heel hoog bij zowel het UMC Utrecht als bij BOIKON. Als hier iets niet goed gaat heb je direct risico voor een patiënt. Alles moet gebouwd zijn op de clean room. Er draait hier nu een systeem dat fantastisch is om naar te kijken, maar vooral kwalitatief uitstekend in elkaar zit. Dat zie je terug in de manier waarop we pakketten stapelen, of automatisch controleren. Maar ook in de rust die heerst op de afdeling. Het is state of the art, dat kan ik wel zeggen.”