Service met een hoofdletter S

Waar BOIKON ooit begon als rechttoe-rechtaan leverancier van profielsystemen, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een innovatieve alleskunner die langdurende projecten aangaat. Dat betekent ook dat service en onderhoud een steeds prominentere rol is gaan spelen. Mede daarom is een aantal jaar geleden BOIKON Services opgericht; een kleinschalig team van dedicated medewerkers die dag en nacht klaarstaan om ieder issue te lijf te gaan. Service engineer Stefan Absen is één van hen. Een profielschets van deze afdeling in vijf vragen.

Wat is het voordeel van de service-afdeling voor de klant?

Op de service-afdeling komen meldingen binnen vanuit al onze pijlers: DJURA, DUCO, FALKO, SYBOLT en FOSKE. Daarbinnen hebben we de taken verdeeld, zodat iedere klant zijn eigen servicemedewerker heeft. Dat betekent dat je als klant een vast contactpunt hebt, die bekend is met alle ins en outs van jouw bedrijf. Korte lijntjes, snel opgelost. Bovendien brengen we grofweg één keer in het halfjaar een algemene update uit voor onze systemen, waar alle feedback in samenkomt die we de afgelopen tijd hebben ontvangen. Maken we een rondje langs al onze afnemers. Zo weet je zeker dat je met de nieuwste software werkt.

Wat is het voordeel voor BOIKON?

Een nieuw probleem wordt nu niet direct bij een software engineer gelegd die daarvoor al zijn taken moet neerleggen, maar komt eerst bij de service-afdeling terecht. Ik wil niet zeggen dat we overal een antwoord op hebben, maar het merendeel van de issues kunnen we er direct uitfilteren en oplossen. Dat bespaart tijd, en je hoeft minder in de planning te sleutelen.

Waar ligt voor jou momenteel de focus?

Ik voorzie voor de toekomst dat we de ruimte gaan vrijmaken om meer software zelf te ontwikkelen. Mede daarom volg ik nu een deeltijdstudie Industriële Automatisering en Robotica. De huidige situatie is als volgt: onze software engineers hebben een pakket opgezet, en vervolgens komen wij daar een probleem in tegen. Dan moet je terugredeneren waarom men het destijds op deze manier heeft opgezet, waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Dat wil ik beter begrijpen, en daar is een goede basis essentieel voor.

Naar welke toekomstige ontwikkelingen zie je het meeste uit?

Ik ben me momenteel, vanuit een studiemodule getiteld Robofuture, aan het bijspijkeren op het gebied van augmented reality. Neem bijvoorbeeld het Sybolt-platform zoals het nu in Heerenveen staat. Dat is een hal van enkele honderden meters groot, met meerdere verdiepingen en scheidingswanden. Besturingskasten staan boven, robots beneden. Wat nou als er een storing optreedt? Dan moet je uitvogelen wáár het precies mis gaat. Met augmented reality kan je die storing koppelen aan een coördinaat, en iemand feilloos naar dat punt leiden.

Wat maakt werk op de service-afdeling zo aantrekkelijk voor jou?

Er is altijd wel wat te doen hier. Mijn mailbox raakt nooit leeg, en al deed het dat wel, dan hebben we altijd nog ons ticketsysteem. Je weet nooit wat er allemaal op je af kan komen. En op hele trage dagen ga ik me gewoon inlezen in nieuwe technieken. Dan struin je wat websites en LinkedIn-pagina’s af, op zoek naar mooie verhalen binnen onze branche. Kom je vaak genoeg ook nog iets tegen waarvan je denkt: hé, daar hebben wij bij geholpen. Dat maakt het werk hier zo mooi.