Van producent tot pompstation

Achter je pakje sigaretten gaat een schat aan data schuil

 

Iemand die net een pakje sigaretten afrekent bij het tankstation zal er waarschijnlijk niet bij stil staan, maar de hele reis die dat pakje heeft afgelegd om bij hem terecht te komen is zo af te lezen op het etiket. Als je weet waar je moet zoeken, tenminste. 

 

Overal ter wereld hebben nationale overheden regels omtrent de traceerbaarheid van tabakswaren. Vanuit de Europese richtlijn TPD2 moet vanaf 2024 elk tabaksproduct, van shag tot sigaar tot waterpijp, voorzien zijn van een track & trace-code. Zo weet de overheid waar het product heen gaat, en de consument waar het vandaan komt. Bovendien krijgt illegale namaak van twijfelachtige kwaliteit geen kans om zich er ergens in het logistieke proces tussen te wurmen.

Betekent dit dat een roker in één oogopslag kan checken in welke fabriek zijn sigaret geproduceerd is? Nee, helaas. De codes zijn versleuteld om vervalsing tegen te gaan. Met de juiste software komt er echter een wereld aan data beschikbaar. Zo vertelt de code:

  • Op welke locatie en welke datum het product gemaakt is
  • Welke machine er gebruikt is, en op welk tijdstip
  • In welke categorie het product valt
  • Welk bedrijf het product gaat verkopen (de Economic Operator ID)
  • Aan welk specifiek verkooppunt het product wordt geleverd (de Facility ID)
  • Welke route het product gaat afleggen om daar te komen

Al deze informatie wordt in de fabriek aangebracht door een dedicated track & trace-machine. DJURA is al jaren toonaangevend op dit gebied, dankzij hun unieke apparatuur die serialisatie, validatie en aggregatie terugbrengt tot één machine. Moeiteloos inpasbaar in elk productieproces, en inzetbaar voor elk (inter)nationaal coderingssysteem – EU, Verenigd Koninkrijk, Rusland of waar dan ook ter wereld. Tegelijkertijd controleert DJURA op onvolkomenheden en beschadigingen in de verpakking, en verwijdert producten die niet aan de kwaliteitseisen voldoen.

Benieuwd wat voor slimmigheden DJURA nog meer in huis heeft? Je ontdekt het op djura-technologies.nl